Farmaciile REMEDIA

Analgezice

De ce apare dependenta de analgezice


Nu toti cei care iau analgezice risca sa devina dependenti de acestea, mai ales daca respecta indicatiile medicului. Analgezicele sunt medicamente care atenueaza durerea temporar. Ele combat  durerea prin reducerea capacitatii senzoriale nervoase la nivel central sau periferic, in functie de localizarea durerii.

In acest sens, analgezicele se diferentiaza in narcotice (opioide, mai usoare cu continut de codeina sau mai tari, care contin morfina si care se elibereaza doar sub control strict) si anestezice locale: antiinflamatoare si antipiretice (aspirina, paracetamol, ibuprofen, ketoprofen, metamizol). Dependenta se poate crea in cazul narcoticelor si nu a anestezicelor locale.

Datele existente arata ca 20% din populatie are o forma cronica de durere, ceea ce sfideaza, insa, bunul simt. Ele se bazeaza pe definitia empirica potrivit careia “durerea este ceea ce spune pacientul ca este” – o afirmatie atât de simplista, incat nu poate fi adevarata, afirma medicul de familie Des Spence in British Medical Journal, editia romana, septembrie 2010.

Cauze ale dependentei de analgezice

O persoana poate dezvolta dependenta fata de analgezice din cauza actiunilor acestora.

  • Calmantele sunt foarte eficiente impotriva durerii fizice

Nu ai nevoie de abilitati, depunere de efort sau tehnici pentru gestionarea durerii atunci cand iei un analgezic. Pur si simplu iei o pastila si durerea este redusa sau eliminata.

Din acest motiv este foarte usor sa aplezi la un calmant in loc sa incerci alte metode sa scapi de durere.

  • Analgezice se recomanda mai usor in locul altor variante

Desi exista si alte variante de calmare a durerilor (de la exercitii fizice si pana la terapii balneare), este mult mai simplu sa apelezi la medicamente. Adesea analgezicele sunt o metoda mult mai ieftina, de aceea medicii o recomanda usor.

  • Durerea emotionala poate fi tratata cu analgezice

Desi nu este primul motiv pentru care oamenii iau calmante, exista studii care demonstreaza ca durerile emotionale sunt atenuate prin analgezicele din clasa narcoticelor.

  • Analgezicele pot avea efecte euforice si induc relaxare

Narcoticele au ca efect secundar senzatia de relaxare si euforie. Dupa o durere fizica intensa, efectul placut al analgezicelor poate fi surprinzator. De aceea exista riscul cautarii acestei forme de relaxare, mai ales daca durerile sunt repetitive.

  • Organismul se obisnuieste cu substanta continuta de calmant si nu mai reactioneaza la ea

In momentul in care organismul tolereaza din ce in ce mai usor substantele continute de analgezice si durerea nu se reduce, esti tentat sa cresti doza de calmant.

Ca orice medicament, analgezicele trebuie luate cu grija si la indicatia medicului. Abuzul de medicamente, chiar daca nu este vorba de narcotice, ci de antiinflamatoare si antipiretice, poate afecta sanatatea. Prea multe aspirine agreseaza stomacul, paracetamolul devine toxic pentru ficat daca este luat in doze mai mari de 6 pastile pe zi, iar antiinflamatoarele puternice, precum ketoprofenul pot afecta inima sau agrava bolile cardiovasculare.

No related posts.


Recomanda:
Tipareste:

No related posts.

Articole similare
Si barbatii isi pot pierde apetitul sexual
Din pacate exista un stereotip (chiar si printre specialistii medicali) ca un libido scazut este in general o problema a femeilor. Acest lucru nu este adevarat. Un apetit sexual in...

Cum te poate ajuta o perna electrica
Modalitatea de utilizare a caldurii ca adjuvant in unele afectiuni sau simptome se numeste termoterapie. Perna electrica este un echipament medical prin care se pot aplica principiile termoterapiei. O perna...dermatocosmetice auriga

No related posts.

No related posts.No related posts.No related posts.

 


No related posts.

Farmaceutica REMEDIA S.A. este inregistrata in registrul de evidenta a prelucrarii datelor cu caracter personal al ANSPDCP cu nr. 21222.
© Copyright 2012. Farmaceutica REMEDIA S.A. Toate drepturile rezervate.

No related posts.