Farmaciile REMEDIA

Prim Ajutor

Primul ajutor in cazul plagilor


Plaga inseamna taietura sau intreruperea continuitatii tegumentului. O astfel de leziune poate fi produsa de agenti fizici, chimici sau mecanici.

Ce faci pentru primul ajutor

Daca victima are o plaga taiata, trebuie intervenit cat mai repede pentru aplicarea unui tratament dupa producerea accidentului. Daca primul ajutor este acordat dupa maximum 6-8 ore de la accident, plaga este considerata recenta si neinfectata. Dupa acest interval cele mai multe rani se infecteaza.

Pentru tratament trebuie curatata plaga local si pansata.

Aspecte la care trebuie sa fii atent:

  • Nu folosi garou ca sa opresti sangele, pentru ca tot membrul ar putea avea de suferit prin oprirea circulatiei;
  • Pune un pansament steril pe locul taieturii, apasa pe el si apoi pune o fasa;
  • Bandajeaza mai strans, astfel incat sa se opreasca hemoragia;
  • Daca sangele trece prin fasa, aplica o alta fasa peste cea pusa deja;
  • Daca pansamentul strange prea tare (mana sau piciorul se invinetesc), slabeste fasa.

Daca victima sangereaza printr-o rana deschisa, produsa de intepatura de ac sau diverse tipuri de taieturi cu obiecte ascutite, este necesar un vaccin antitetanic. Netratarea corespunzatoare a ranilor poate duce la infectii severe.

Taieturi mici

Primul ajutor in cazul taieturilor care sangereaza putin este spalarea acesteia cu apa si sapun. Poti aplica un unguent antibiotic ca sa previi infectiile si bandaj pentru mentinerea curata a ranii. Daca sangerarea nu se opreste in cateva minute, aplica un bandaj steril prin apasare directa pe leziune si mentine presiunea pana la oprire.

Intepaturi

Un cui sau un ac nu determina sangerari abundente, insa leziunile prin intepare sunt periculoase din cauza riscului de infectie. Uneori se recomanda sa se lase sa curga putin sange ca sa curete rana.

Ajutorul medical de urgenta se impune printr-un vaccin antitetanic.

Contuzii

Loviturile sau cazaturile pot produce hematoame (acumulare de sange sub piele). Ca sa reduci disconfortul, aplica pansamente reci sau gheata, cate 20 de minute pe zi, 1-2 zile.

Ranirea tesuturilor moi

In acest caz nu este afectata doar pielea, ci si tesuturile subiacente precum muschii. Pielea este indepartata in mod fortat, iar in rana se vede o zona rosiatica. Comprima zona prin oprirea sangelui si solicita imediat ajutor medical.

Leziuni abdominale

Pentru ca organele interne pot fi ranite, orice leziune care trece de peretele abdominal este potential grava. Cheama imediat salvarea si pozitioneaza victima pe spate. Daca prin rana nu este afectat niciun organ intern, poti folosi un bandaj steril ca sa opresti sangerarea. Fixeaza bandajul cu banda adeziva dupa oprirea hemoragiei.

Principii generale in cazul primului ajutor in plagi

  1. Indepartarea agentului cauzator de victima;
  2. Evaluarea caracteristicilor plagii: modul in care s-a produs, localizarea plagii, suprafata;
  3. Asigurarea conditiilor de curatenie cand te ocupi de plaga: spala-te pe maini, foloseste manusi sau orice alt obiect disponibil care poate servi ca bariera de protectie;
  4. Curatarea plagii: spalarea cu antiseptic sau cu apa cu sapun sau pur si simplu apa curata, curgatoare, folosirea unor comprese sterile sau material textil curat care nu lasa scame, spalarea cu grija a plagii fara frecare din interior spre exterior, schimbarea compresei imediat dupa prima folosire;
  5. Protejarea plagii: material steril/pansament, curatarea si pansarea ranii in fiecare zi pana la vindecare (4-7 zile) daca nu se impune vizita la doctor, urmarirea semnelor de complicatii (dureri, umflare, secretii, caldura, febra, greturi) si solicitarea imediata a sfatului medical in acest caz.

In caz de accident, iti recomandam si pachetul special la oferta din Farmaciile REMEDIA, click aici.

No related posts.


Recomanda:
Tipareste:

No related posts.

Articole similare
Vopsitul parului – exista efecte negative?
Vopsitul parului este o indeletnicire tipic feminina inca din antichitate. Daca atunci se foloseau plantele – Henna, acum complexitatea chimica permite culori din ce in ce mai extravagante. Atunci cand...

Diareea – cand ar trebui sa te ingrijoreze
Multi copii au diaree din cand in cand, vestea buna este ca aceasta nu este cauzata, de obicei, de infectii. Totusi, este important sa stii ce sa faci ca sa...dermatocosmetice auriga

No related posts.

No related posts.No related posts.No related posts.

 


No related posts.

Farmaceutica REMEDIA S.A. este inregistrata in registrul de evidenta a prelucrarii datelor cu caracter personal al ANSPDCP cu nr. 21222.
© Copyright 2012. Farmaceutica REMEDIA S.A. Toate drepturile rezervate.

No related posts.